Το σαλέπι είναι μια σκόνη που προέρχεται από τους βολβούς του «σερνικοβότανου» (είδος άγριας ορχιδέας). Μπαίνει σε γλυκά (π.χ. στο παγωτό καϊμάκι) ή γίνεται ρόφημα, ένα γλυκό παχύρευστο υγρό που όταν το πίνεις καυτό ανακουφίζει το αναπνευστικό και μαλακώνει τα λαιμά. Με λίγα λόγια είναι το καλύτερο φάρμακο για το βήχα και τα κρυώματα του χειμώνα και δυναμωτικό αν το συνδυάσεις με κανελλογαρύφαλα, γάλα, μέλι και τζίντζερ.
O μύθος λέει ότι το φυτό έχει πάρει το όνομά του από τον Όρχι, το γιο μιας νύμφης και ενός σάτυρου, ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι γιατί στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. O Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που κατέγραψε το φυτό και του έδωσε το όνομα «ορχιδέα» λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει.
Πρόσφατα βρήκα σε σούπερ μάρκετ, φακελάκια με σαλέπι, το δοκίμασα αλλά μου έπεσε κάπως αδύναμο αρωματικά και γλυκό (αν και ομολογώ ότι το σαλέπι είναι το μόνο ρόφημα που το θέλω πραγματικά γλυκό, όλα τα άλλα τα πίνω χωρίς ζάχαρη) προτιμώ λοιπόν να το φιάχνω μόνη μου με σκόνη που αγοράζω από το «Elixir» το μπαχαρτζίδικο της Ευριπίδου. Πώς το κάνω; Απλό : Σε ένα μπρίκι βράζω μια κούπα νερό με καστανή ζάχαρη (βάζεις όση θέλεις) ένα μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας και 1-2 γαρυφαλάκια μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Ρίχνω μετά ½ κουταλάκι του γλυκού σαλέπι και το ανακατέβω καλά καλά, το ξαναβάζω για λίγο στη φωτιά (μ’αρέσει να είναι παχύρρευστο) και το πίνω πολύ ζεστό σχεδόν καυτό. Ανάλογα με τα κέφια μου μπορεί να ρίξω και λίγο φρέσκο τριμένο τζίντζερ να βράσει μαζί. (Η Χρυσάνθη, μια Σριλανκέζα μπακάλισσα εδώ στη γειτονιά, βράζει τζίντζερ και το πίνει μαζί με τσάι όταν έχει γρίππη. Είναι λέει φάρμακο. Το δοκίμασα και μ’αρέσει πολύ, οπότε λογικά πέρα από το άρωμα και τη γεύση ενισχύει και την ιαματική δύναμη στο σαλέπι)
Μπράβο kikitri !!! Και για αυτή την απλή συνταγή του θεσπέσιου σαλεπιού που δεν την ξέρει ο κόσμος αλλά πιο πολύ και για αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα στοιχεία από τη μυθολογία που παραθέτεις!
Υ.Γ. Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για αυτή τη ζεστή υποδοχή που μου επεφύλαξες. Κάνει και λίγο κρύο, βλέπεις!
Σ’ευχαριστώ navarino για τα γλυκά σου λόγια, βάλσαμο είναι κι αυτά που όλοι το χρειαζόμαστε. Ξέχασα να γράψω ότι η σαλεπόσκονη δίνει πυκνότητα (τύπου ζελέ) και κάνει πιο αφράτα τα παρασκευάσματα, γλυκά και αλμυρά, εξού και οι μεγάλοι μάγειροι (Φεράν Αντριά και λοιποί) της εποχής μας τη χρησιμοποιούν για να φιάξουν τους περίτεχνους αφρούς τους. Κάπου το πήρε το μάτι μου, το έχει γράψει ο Αλέξανδρος Γιώτης. Σας δίνω ιδέες τώρα…
Όταν ανεβώ Αθήνα, πρέπει να αγοράσω κι εγώ που έχω ευαίσθητα λαιμά…
Γεια σου Κική, ΣΑΛΕΠΙ να πάρεις οπωσδήποτε!!!
Μήπως θέλεις να σου στείλω;
Εμένα μου κάνει πολύ καλό στο βήχα. Ασε που τώρα λέω να κάνω και άλλα πειράματα εκτός από το ρόφημα…
το σαλεπι ήταν το αγαπημενο ροφημα του αντρα μου..πριν ανακαλυψει οτι εχει ενα θεμα με τον διαβητη..έτσι το έμαθα κι εγώ…μου αρεσει πολύ η εκδοχή η δική σου…απο το ΑΒ το αγοραζα σε φακελακια θυμαμαι,μα κατι με ενοχλουσε στη γευση…αλλα πρεπει να βρω σαλεπι πρωτα…το αγοραζεις χύμα;
νομιζω οτι και το μοσχοκαρυδο θα του πηγαινε…
Σίγουρα του πάει και το μοσχοκάρυδο! Ναι το αγοράζω χύμα από το «Elixir». Μήπως θέλεις να σου στείλω ταχυδρομικά; Υπάρχει μπαχαράδικο στην πόλη σου; Εχεις δίκιο αυτό στα φακελάκια έχει μια περίεργη γεύση, γίνεται και πιο νερουλό. Κάπου διάβασα ότι νοθεύεται πολύ εύκολα, γύρευε τώρα τι βάζουν μέσα. Το σίγουρο είναι ότι τα σαλεποφακελάκια είναι τίγκα στη ζάχαρη.
Οσο για το διαβήτη του καλού σου, τι να πω. Στερείται πολύ; Με τέτοια μαγείρισα δίπλα του, σίγουρα… Τέλος πάντων παλιότερα που έκανα ιατρικό ρεπορτάζ και συνενεύξεις με γιατρούς, είχα μάθει ότι όλη οικογένεια διαβητικών και γενικά όλοι μας χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας με ελάχιστη έως καθόλου ζάχαρη και γλυκά (ένα μόνο γλυκό την βδομάδα κατά προτίμηση ζελέ ή γλυκό του κουταλιού, που είναι από φρούτα άρα πιο υγιεινό. Που σημαίνει παγωτά και τούρτες / πάστες με λιπαρά και ζάχαρες ούτε για αστείο…) Ελα όμως που το θέλουμε!
Σαλέπι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ,αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα.Πάντως δεν ήξερα ότι γίνεται από σκόνη που αγοράζεις από μπαχαράδικο.Θα το σημειώσω (έχω μια ατζέντα με διάφορα) και «αγγαρέψω» τα κορίτσια μου να μου φέρουν ή θα το αγοράσω λίγο αργότερα που θα ΄ρθω Αθήνα για ψώνια.
Είμαι περίεργη αν θα μου αρέσει.
Σε χαιρετώ,καλή εβδομάδα
Για να δούμε, να μας πεις αν θα σου αρέσει, η κουκ είπε να το αρωματίσουμε και με μοσχοκάρυδο, μάλλον δίκιο έχει
προσθέτω και τη δική μου απογοήτευση από τα φακελάκια «σαλέπι» και ενθουσιασμό για την ανακάλυψη ότι μπορούμε να βρούμε 100% σαλέπι σκόνη στο μπαχαρικάδικο, θα το ψάξω!
(μέλι-λεμόνι-τζίντζερ και καυτό νερό και το δικό μου καυτερογλυκόξινο αγαπημένο χειμωνιάτικο ρόφημα. Καμμιά φορά και λίγο σκατς:)))
Μήπως, λεω μήπως με λίγο κονιακάκι λέει περισσότερο; Τσάι με κονιάκ και μέλι με πότιζε η μάνα μου τις δύσκολες μέρες όταν ήμουν πιτσιρίκα, πώς δεν έγινα αλκοολική…
Κικη μου
μπαχαράδικο δεν υπαρχει στο αγρινιο δυστυχως…γενικώς στην τοπική κουζίνα τα μπαχαρικα απουσιαζουν εκτος απο κανελα-πιπερι γαρυφαλλο…θα μπορούσες να μου στείλεις;!…θα ήταν σούπερ για μενα…και θα βρω πως να σου το ανταποδωσω…μμμ…θα σκεφτω…
:)))
κλασικά και με κονιάκ! με το «σκατς»:) είναι η ντόπια εκδοχή, hot toddy..
Γεια μας χεαρτ!!! χοτ τοντυ εσύ, κονιάκ ζεστούτσικο εγώ…
Φυσικά και θα σου στείλω κουκ! Και μην ψάχνεις τώρα να μου το ανταποδώσεις θάρθει η ώρα του
τέλειο Κικη μου τελειο…τωρα μολις το εφτιαξα και το απολαμβανω…….ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
μπράβο, χαίρομαι κι εγώ ακριβώς το ίδιο κάνω αυτή τη στιγμη. Απολαμβάνω μια κούπα καυτό σαλέπι.
θα ήθελα να αγορασω μερικούς βολβούς σαλεπίου για ερασιτεχνικό
φύτεμα στον κήπο μου. Που μπορώ να βρώ;
Γεια σας κύριε Δήμα. Δεν έχω ιδέα που μπορείτε να βρείτε βολβούς… Στη θέση σας θα ρωτούσα στα μπαχαράδικα του κέντρου, στην Ευρυπίδου. Οι άνθρωποι εκεί κάτι θα ξέρουν να σας πουν. Ασε που εκεί γύρω έχει και μαγαζάκια με βολβούς και φυτά.
[…] χθες σε άλλα blogs, έπεσα πάνω σε μια blogger που μου θύμισε ένα γιατροσόφι λαιμού που είχα ξεχάσει […]
Θέλω να πω ευχαριστώ γιατί μου θύμισες ένα ξεχασμένο γιατροσόφι τη στιγμή που το χρειαζόμουν περισσότερο. Εκανα μια παραλλαγή χρησιμοποιώντας ένα αρωματικό ρόφημα πορτοκαλιού αντί για νερό και ήταν πολύ καλό. Ιδού.
Γεια σας. Είμαι από Θεσσαλονίκη. Χτες ήπια πρώτη φορά στη ζωή μου σαλέπι. Αγόρασα »Σαλέπι Μακεδονίας» σε μορφή στικ από το Μασούτη. Είχε μέσα όλα τα απαραίτητα καρυκεύματα. Δεν έμεινα ευχαριστημένος, ίσως διότι έβαλα αρκετό νερό. Γέμισα μια κούπα νερό καυτό και το ανακάτεψα με το μιξεράκι του φραπέ. Στο τέλος σχηματίστηκαν κάτι κόκκοι, τους οποίους τους πέταξα. Μπορεί κάποιος να μου δώσει οδηγίες; Έψαξα στο google και βρήκα αυτό http://www.bionews.gr/bionews/043/salepi.htm . Καλό είναι αυτό; Θέλω αναλυτικές οδηγίες παρακαλώ. Πόσο νερό να βάζω; Εδώ Θεσσαλονίκη τί άλλο μπορω να βρω σχετικό; Έχω ακούσει ότι εδώ είναι αρκετά διαδεδομένο και μάλιστα υπάρχουν και καφενεία που κάνουν σαλέπι.
Πόσο νερό να βάζω; Αυρό καλό είναι http://www.bionews.gr/bionews/043/salepi.htm ; Είμαι από Θεσσαλονίκη; Τί άλλο παίζει εδώ;
Γεια σας, με το μιξεράκι δεν γίνεται τίποτα, θέλει βράσιμο. Δοκιμάστε με λιγώτερο νερό. Παραπάνω γράφω ακριβώς τη δόση, τη δική μου τουλάχιστον που το θέλο παχύρευστο.
Στην Θεσσαλονίκη δεν ξέρω τι «παίζει». Ρωτήστε.
mazevo salepi kathe kalokeri sti florina sta 1500m . se ena flitzani tou ellinikou kafe i analogia einai oso einai mia aspirini.vraste kai anakatepste sinxronos an thelete valte zaxari misi koutalia tou glikou kai ligi kanela.
γεια σας και απο μένα. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος ανόθευτο σαλέπι. Τα σκευάσματα που πουλιούνται με ζάχαρι, σκόνες γάλακτος, και κορν φλάουρ για την πήξη του ροφήματος δεν μπορούν να ελεγχθούν ως προς την ποσότητα του σαλεπιού που περιέχουν ( αν περιεχουν) φυσικό σαλέπι. Περισσότερο ικανοποιούν την γευστική πλευρά του βοτάνου παρά την φαρμακευτική που είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Για τους διαβητικούς θα πρότεινα φυσικό σαλέπι με γλυκαντικές ουσίες που αντικαθιστούν την ζάχαρη. Η συνταγή που προτιμώ: Μια κοφτή κουταλια του γλυκού σαλέπι διαλυμένο σε μισό φυλτζάνι κρύο νερό ή γάλα, προστίθεται σε νερό ή γάλα που βράζει. Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να πήξει ανακατεύοντας συχνά. Κανέλα και μπαχαρικά της προτίμησης μας.
ειμαι απο το νυμφαιο φλωρινας . και εχουμε δοξα το θεο πολυ σαλεπι στις πλαγιες του βουνου μας. το μαζευω στο τελος του ιουλιου.το ξερενω στον ηλιο καμποσες μερες και επειτα το χτυπαω στο γουδι γινεται σκονη και επειτα ειναι ετοιμο για βρασιμο .ειναι ενα παρα πολυ καλο ροφημα!!!!!!!!!
Ego pira ta fakelakia salepiou ke apo tin odigia pou grafi epano to eftiaxa ala mou vgike areo…opote xanaftiaxa me dio fakelakia opote vgike poli kalitero….
εχω μια απορια πηρα σκονη σαλεπι απο σουπερ μαρκετ και μου μυριζει καπως εντονα σαν φαρμακο ειναι λογικο?