Φρέσκος Σολομός με Σάλτσα Ροδιού

6 10 2008

Κόλιανδρο, κίμινο, γλυκάνισο, αστεροειδή γλυκάνισο, μοσχοσίταρο, πιπέρια ροζ, μαύρο και πράσινο, μπαχάρι, δάφνη (ελάχιστη), μπούκοβο και ποιος ξέρει τι άλλο έχει το σακούλι με τα χοντραλεσμένα μπαχαρικά που μου έφερε η φιλενάδα μου η Ελένη μαζί με το μινιόν γουδάκι! Με αυτό το μείγμα,  λοιπόν, πασπάλισα το πρωί δυο φέτες φρέσκο σολομό και τις άφησα στο ψυγείο  μέχρι το βράδυ. Μόλις γύρισα από το γραφείο έβαλα λίγο λάδι στο τηγάνι , ελαιόλαδο, γιατί το σησαμέλαιο που χρησιμοποιώ συνήθως είχε τελειώσει.  Μόλις ζεστάθηκε καλά έριξα τις φέτες του σολομού και τον άφησα να ψηθεί και από τις δύο πλευρές ώστε να ροδίσει και να γίνει τραγανός. Εντωμεταξύ έστιψα ένα ωραίο μεγάλο ρόδι (ο απλός τρόπος είναι να καθαρίσεις το ρόδι και να ρίξεις τα σπυριά του στο μούλτι. Ρίχνεις τον πολτό στο φίλτρο του καφέ και παίρνεις τον καθαρό χυμό). Εβγαλα το σολομό σε ένα πιάτο, έριξα στο τηγάνι το χυμό του ροδιού, αλάτισα  και τον άφησα να βράσει λίγο. Διέλυσα ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ σε ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό και το έριξα στο τηγάνι. Μόλις άρχισε να πήζει η σάλτσα την τράβηξα από τη φωτιά και σέρβιρα αμέσως το εύκολο φαγάκι με μια μεγάλη ανάμεικτη σαλάτα πράσινη, την οποία μ’αρέσει να αρταίνω με τη σάλτσα του ψαριού.  Το λεπτό άρωμα και η γλυκόξινη γεύση του ροδιού ισορρόπησαν τη δύναμη των μπαχαρικών  και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά  εξαιρετικό. Συνήθως σβήνω το ψάρι μεανάμεικτο χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και μανταρινιού, όμως με το ρόδι μου άρεσε πολύ περισσότερο!

(Αν περισσέψει καθαρίζω το ψάρι από το δέρμα και τις αγάνες, τον κόβω κομματάκια και τον αφήνω στη σάλτσα του. Την άλλη μέρα τον σερβίρω μέσα σε ένα μπολ με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, μήλο και αχλάδι σε κομματάκια, ηλιόσπορους και μερικά σπυριά ρόδι.)

Για επιδόρπιο είχαμε παγωτό καϊμάκι με μερικές σταγόνες «Σκίνος» (λικέρ μαστίχας) πασπαλισμένο με τριμένο μουστοκούλουρο (τραγανό).

Advertisements

Ενέργειες

Information

16 Σχόλια

7 10 2008
eleni

Καλημέρα κι από κοντά!
Η πρότασή σου πρέπει να έχει ιδιαίτερη γεύση,τη βρίσκω ενδιαφέρουσα.Κι αν δε βρίσκεις σολομό;(εδώ που μένω δύσκολο)
Μπορώ να κάνω άλλο ψάρι μ΄αυτό τον τρόπο;Περιμένω προτάσεις σου.

8 10 2008
kikitri

Καλημέρα Ελένη, να σου πω, θα το έκανα -και σκοπεύω να το κάνω- με λευκά ψάρια, τύπου γλώσσα ή μπακαλιάρο, αλλά με όχι τόσο έντονα και πολλά μπαχαρικά που έβαλα στο σολομό, ή ίσως και με τόσα μπαχαρικά. Αυτά είναι ψάρια πιο απαλά δεν βγάζουν την ψαρίλα του σολομού. Αυτή η ιδέα πώς σου φαίνεται;

8 10 2008
eleni

Κikitri και η γλώσσα μ΄αρέσει και ο μπακαλιάρος-και τα δυο εύκολο να βρεθούν.Θα δοκιμάσω.
Αυτή την εποχή φέρνουν πολλές παλαμίδες,που επίσης μ΄αρέσουν-είμαι λίγο περίεργη στα ψάρια,από κει που δεν τα έτρωγα καθόλου,τώρα τρώω λίγα και όχι τα πρώτης κατηγορίας,αγαπημένα οι ψητές σαρδέλες-θα δοκιμάσω κι αυτές.
Φιλιά!

8 10 2008
heart n soul

ωραιότατο! πολύ μ’αρέσει η ιδέα ρόδι αντί λεμόνι, θα το κάνω! δοκιμάστε να κόψετε το ρόδι στη μέση και να το στίψετε στο λεμονοστίφτη, it works!

9 10 2008
kikitri

Αντε Ελένη, περιμένουμε τις δοκιμές σου και τα σχόλια!
Χαρτ ωραία ιδέα το στίψιμο στο λεμονοστίφτη, θα το κάνω

9 10 2008
Βέργου Δήμητρα

Ουτε σολομό διαθέτουμε αλλά ούτε και ρόδι εδώ που ζούμε!
Δεν μπορώ λοιπόν να κάνω τη συνταγή σας , αν και θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω.
Τους χαιρετισμούς μου σε όλη την παρέα.

9 10 2008
kikitri

Γεια σου και σε σένα Δήμητρα! Μπορεί να μην έχετε σολομούς και ρόδια έχετε όμως άλλα ωραία εκεί πάνω, που λείπουν σε μας

9 10 2008
Marios

Αν και μου αρέσουν τα ψάρια αυτό το πιάτο δεν το έχω δοκιμάσει.
Το επιδόρπιο απλά τέλειο.

9 10 2008
Juanita La Quejica

Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί μου αρέσουν αυτοί οι συνδυασμοί.
Κοίτα μια παρόμοια συνταγή… σχετικά δηλαδή παρόμοια. Αντί για ρόδι, βάζω μελάσσα ροδιού.

10 10 2008
kikitri

@ Ράντιοπόιντ
Χαίρομαι που σ’αρεσε, για να τη δοκιμάσεις τη συνταγή θάπρεπε να περάσεις από την κουζίνα μου γιατί είναι κατάδική μου όπως και το παγωτάκι (όχι πως δεν υπάρχει περίπτωση να ττα φανταστεί όλα αυτά και κάποιος άλλος)
@ Χουανίτα
Ποπο μ’άρεσε πολύ η ιδέα αλλά τη βρήκα κομμάτι πολύπλοκη και πληθωρική για τα γούστα μου αυτής της εποχής, ίσως φταίει που είναι και πρωί βέβαια και δεν έχω φάει καν τα κορνφλέικς μου, ένα κεκάκι κάτι βρε παιδί μου να στανιάρω μετά από τη νύχτα που πέρασα. Θα αξιοποιήσω όμως το σιρόπι ροδιού, μόλις το βρω, να λέγεται. Αμα θες, άκου τώρα τον πόνο μου, στα καλά καθούμενα εκεί που έτρωγα τη σουπίτσα μου (μια πυκνή δυναμωτική κοτόσουπα αυγοκομένη με καροτάκια και καλαμπόκι για να συνέλθω από τις κακουχίες των τελευταίων ημερών) με φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην TV και αφιέρωμα στον Πλέσσα, έρχεται από την κουζίνα ένας πολύ υπονομευτικός θόρυβος. Πάω ανήσυχη και τι να δω. Ούτε σεισμός να είχε γίνει. Είχε πέσει ο θερμοσίφωνας, τάκανε λαμπόγυαλο μέσα στο ντουλάπι (από κάτω μια και είχε χώρο φύλαγα τις μεγάλες πιατέλες και τα καπάκια από τυριέρες κλπ, σώθηκαν τουλάχιστον 1-2 καλές) και μετά φράκαρε λοξά σε ένα ξύλινο δοκάρι και σταμάτησε πριν τα διαλύσει όλα και διαλυθεί κι αυτός. Τον είχα αλλάξει πριν από περίπου 1 μήνα γιατί είχε τρυπήσει και έτρεχε αλλά οι Αλβανόπαιδες βοηθοί του υδραυλικού που είχα καλέσει (έλειπε λέει 2-3 μήνες στην Αλβανία, άντε να το πιστέψεις τώρα ή σπίτι χτίζει εκεί ή στέλνει τους μικρούς σε δουλειές που δεν θεωρεί του επιπέδου του) είχαν αλλού τα μυαλά τους εκείνη την ημέρα. Αφού φέρανε δυο φορές λάθος θερμοσίφωνα (πήγαιναν και ερχόντουσαν μέχρι που τους λυπήθηκα και είπα άντε βάλτε τον να τελειώνουμε και ας είναι μεγαλύτερος από αυτόν που παράγγειλα «τι λέτε κυρία μ’αυτόν μπορούν να κάνουν μπάνιο 5-6 στη σειρά» ήταν η τρομερή ατάκα μαζί και ένα έκπληκτο βλέμμα και τι να του απαντήσεις τώρα επ’αυτού) κάνανε και κακοτεχνίες, και θέλανε μετά να τα ρίξουν στο σοβά. Δαιμονίστηκα εκείνη την ημέρα και δεν τους έδωσα το 20αρικο που τους χρώσταγα, το είχα κρατήσει μπας και φιλοτιμηθούν και έρθουν να το πάρουν για να μου φέρουν και την εγγύηση, που φυσικά δεν είχαν μαζί τους. Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά; Υδραυλικοί καλοί αποκλείεται να γίνουν. Ο ένας είναι πολύ θυμωμένος με την άτιμη (άδικη) κενονία και θα προτιμούσε να σέρνεται στις καφετέριες όπως κάνουν οι Ελληνάρες συνομίληκοί του με το χαρτζηλίκι τους και ο άλλος να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο’ αλλά αυτοί πρέπει να δουλέψουν και δεν έχουν καν άδεια παραμονής. Λεφτά όμως βγάζουν, πολύ περισσότερα από μένα που είμαι επαγγελματίας γραφιάς με πολλά πτυχία. Εχουν δίκιο τα παιδιά, άτιμη που είναι αυτή η κενονία.

10 10 2008
Juanita La Quejica

Πωπω! Έπαθες τέτοια ζημιά; Αμάν! Εφιάλτης! Και τώρα τί θα κάνεις; Θέλεις καινούργιο θερμοσίφωνα προφανώς. Μά τόσο άχρηστοι ήταν που δεν τον στερέωσαν καλά; Αμάν!

10 10 2008
kikitri

Υποτίθεται ότι δεν έπαθε τίποτα ο θερμοσίφωνας, κάτι ψιλά (γδαρσιματάκια) απ’εξω γιατί φράκαρε σε ένα ξύλινο οριζόντιο δοκάρι που έχει το ντουλάπι στη μέση περίπου της κάσας, φέρανε τώρα το πρωί καινούργιες βίδες κάτι θεόρατες με ούπα και τον στερεώσανε. Θα δείξει…

10 10 2008
Radiopoint

Επειδη μου αρέσουν πολύ τα γλυκά μήπως θα μπορούσατε να
μου προτείνατε κάποιο με σοκολάτα;
Καλό Σαββατοκύριακο.Με μουσική από το http://www.radiopoint.gr

10 10 2008
despinarion

Αυτο μαλιστα!!! Μερικα μπαχαρικα τα εχω, το μοσχοσιταρο δε ξερω τι ειναι; Μινιον γουδακι επισης εχω, σολωμο και ροδια βρισκω. Βουρ!

10 10 2008
kikitri

@ Ραντιο πόιντ,
θα σου προτείνω ένα πανεύκολο… για βιαστικούς. Λιώνεις σοκολάτα (την αγαπημένη σου, εμένα είναι η σεράνο), μπορεί και 2-3 διαφορετικές μαζί σε ένα μπρίκι με λίγο βουτυράκι ή / και λίγο αλκοόλ (ότι σου βρίσκεται, εγώ προτιμώ κονιάκ με τη σοκολάτα, κλασσικά πράγματα), κόβεις μπανάνες σε ροδέλες, τα σερβίρεις μαζί και βουτάς τις μπανανοφετούλες τύπου παπαρίτσα στη ζεστή λιωμένη σοκολάτα. ΤΟ τέλειο. Και τρίβεις άμα θέλεις και μπισκοτάκι από πάνω, πάντα είναι νόστιμα τα τραγανά ψίχουλα. Εδώ προτιμώ τα μπισκοτάκια αμυγδάλου. Καλό Σ/Κ με ωραίες μουσικές.

@ Δεσποινάριο,
καλωσόρισες κι αποδώ. Κανε το σολομό και πες μας τη γνώμη σου. Η Χουανίτα βάζει σιρόπι ροδιού και αυτό λέει. Μοσχοσίταρο είναι ένα δυνατό μπαχαρικό που δίνει τη γεύση στο τσιμένι αυτό που έχει γύρω γύρω ο παστουρμάς, οπότε βάζεις ελάχιστο από αυτό. Συνήθως υπάρχει σε μείγματα που πουλάνε στα μπαχαράδικα.

28 02 2009
Σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ « Life can be tasteFULL

[…] που με εντυπωσίασε και θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε. Φρέσκος σολομός με σάλτσα ροδιού. Μόνο που θα δοκιμάσω να σβήσω το ψάρι με το χυμό […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: