Ελμαλί Ντιζμέ – Κεφτέδες με Μήλα

26 09 2008

Μίλα μου για μήλα…

To Elmali dizme (Ελμαλί ντιζμέ) θα πει «μήλα αραδιασμένα» και είναι ένα φαγάκι (το αγαπημένο μου) από την Ανατολική Τουρκία, όπου συνηθίζονται πολύ τα φρούτα μέσα στο φαγητό.  Το κάνω συχνά γιατί είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο.  Η συνταγή είναι από το ωραίο βιβλίο «Ελλάδα Τουρκία στο ίδιο τραπέζι» που έχουν γράψει  η Μυρσίνη Λαμπράκη μαζί με την Engin Akin. Δική τους είναι και η φωτογραφία γιατί εγώ δεν έχω καταφέρει ακόμη  να τα κάνω τόσο ωραία αραδιασμένα… Αν μου βγει καλή θα σας δείξω και τη δική μου.

Εχουμε λοιπόν και λέμε. Χρειαζόμαστε:

750 γρ σκληρά ξινόμηλα κομένα σε χοντρές ροδέλες

500 γρ κιμά από πρόβειο κρέας κατά προτίμηση λιπαρό

2κ.σ. βούτυρο

2 φλ. τσαγιού πετιμέζι

1 ½ κ. τσαγιού αλάτι

1 κ. τσαγιού κόλιαντρο κοπανισμένο

1 κ.τσαγιού μαύρο πιπέρι

1 φλιτζάνι τσαγιού καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης (ή κουκουνάρια)

·         Ανακατεύετε τον κιμά, τα μπαχαρικά και τα φυστίκια Αιγίνης ή τα κουκουνάρια, προσθέτετε το αλάτι και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες στο μέγεθος που έχουν οι ροδέλες του μήλου.

·         Σε ένα ρηχό σκεύος βάζετε το ένα πλάι στο άλλο, ένα κεφτέ, ένα μήλο, ένα κεφτέ ένα μήλο, κ.ο.κ. σχηματίζοντας μια αλυσίδα.  Τα περιχύνετε με το πετιμέζι, σκορπίζετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και ψήνετε σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Προσοχή γιατί ψήνονται πολύ γρήγορα.

Σημείωση: Αντί για πρόβειο κιμά βάζω μοσχαρίσιο, μόνο 1 κ.σ. βούτυρο ή και λιγώτερο –ίσα ίσα για να μυρίσει δηλαδή- και αν δεν έχω πετιμέζι (όταν έχω βάζω μόνο 1 φλιτζάνι), ρίχνω λίγη καστανή ζάχαρη, γίνεται και έτσι πολύ ωραίο και πιο light. (Θα διαφωνίσει ο padrazo, είμαι σίγουρη αλλά…) Επίσης αντί για φιστίκια το έχω δοκιμάσει και με κάσιους.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ, (αχχχχχ άτιμα κιλά και χοληστερίνες…)


Ενέργειες

Information

11 Σχόλια

26 09 2008
eleni

Τι ωραία συνταγή!Μ΄αρέσουν οι γεύσεις των φρούτων στο φαγητό,όπως και οι γλυκόξινες.
Θα προτιμήσω τη δική σου light εκδοχή,γιατί πάντα αφαιρώ τα πολλά λιπαρά από τις συνταγές.Έτσι μπορεί να χάνω σε γεύση,αλλά κερδίζω σε καλό της υγείας.

27 09 2008
navarino-s

Καλώς σε βρίσκω foodament……! Εγώ νόμιζα ότι θα πέσω πάνω σε κάποιον άγριο φουνταμενταλιστή του Κορανίου και μπήκα σε ένα site που είναι χαρά θεού! Με μια γλυκύτατη οικοδέσποινα και με μια πανδαισία φαγητών -κι εδώ γυρνάμε πάλι στο κοράνι- ανώτερη από αυτή που προσφέρει ο Αλλάχ στον παράδεισο.
Το elmali μοιάζει καταπληκτικό! Όλα τα λεφτά πρέπει να είναι το πετμέζι. Και χωρίς να αρεξηγηθείς θα έκανα μια τροποποίηση: αντί για βούτυρο θα έβαζα ελαιόλαδο. Η προέλευση της συνταγής είναι από μέρος που λείπει το λάδι.

27 09 2008
cook

ψηφίζω τη λαιτ επισης, γιατι δεν ειμαι φαν στο πετιμεζι…θα το φτιαξω και θα το φωτογραφίσω(αν τα καταφερω!)

27 09 2008
kikitri

Κορίτσια, με συγχωρείτε αλλά πρώτα πρώτα θέλω να χαιρετίσω τον καινούργιο μου επισκέπτη. Navarino, καλωσόρισες στο σπιτάκι μου, να σε κεράσω κι ένα σαλέπι; Μόλις τόφιαξα καυτό καυτό και μες τη γλύκα. Καθόλου δεν παρεξηγούμαι με τις τροποποιήσεις. Αντίθετα μάλιστα! Γιατί κι εγώ ξέρεις αυτό κάνω παίρνω μια συνταγή και της αλλάζω τα φώτα, συνήθως. Οσο για το λάδι συμφωνώ μαζί σου, ζώα είχανε οι άνθρωποι βούτυρα βάζανε στο φαγάκι τους. Να σου πω την αλήθεια κι εγώ με λαδάκι το κάνω καμμιά φορά καίω λίγο βούτυρο ίσα στη μύτη του κουταλιού έτσι για να μυρίσει. Επίσης επειδή δεν έχω πάντα πετιμέζι βάζω 2- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη, καλό γίνεται και έτσι.
Ελένη και Κουκ κάντε το και πείτε μου εντυπώσεις!

2 10 2008
eleni

Καλό μήνα!
Λέω να κάνω τη συνταγή το Σ/Κ,αλλά έχω μια απορία:το κουκουνάρι(τα φυστίκια δε μου αρέσουν) τα πλάθεις με τον κιμά ολόκληρα ή τα αλέθεις;

2 10 2008
kikitri

Καλό μήνα και σε σένα Ελένη, ολόκληρα θα τα βάλεις τα κουκουνάρια (και τα φυστίκια αν έβαζες…)
Καλή όρεξη! Και να μας πεις μετά

2 10 2008
eleni

Ναι,ναι θα γράψω τις εντυπώσεις μου,αλλά και την αντίδραση του συζύγου,που δεν του αρέσει η μείξη φρούτων στο φαγητό.Θα του κάνω έκπληξη,πάντως μπορεί να αντιδρά,στο τέλος το τρώει(φροντίζω να μην υπάρχει εναλλακτική λύση).

2 10 2008
kikitri

Αχαχαχαχα δεν παίζεσαι! Και ο δικός μου δεν τα τρώει με τίποτα, είναι, μάλιστα, ικανός να φύγει και να πάει αλλού για φαγητό ή να πάρει (κακά) σουβλάκια αν υποψιάζεται ότι δεν θα του αρέσει το φαγητό. Ασε τι έχω ακούσει σε καλά εστιατόρια καλεσμένη για γευσιγνωσία που έχω κάνει το σφάλμα να τον πάρω μαζί μου…

4 10 2008
eleni

Kikitri,ελπίζω να έχεις έν καλό Σ/Κ.
Μόλις τελειώσαμε το φαγητό,που ήταν,elmali dizme:μα ήταν εκπληκτικό!Ηγεύση των ξινόμηλων έδενε τέλεια με τα μπιφτέκια.Έκανα τη δική σου ελαφριά εκδοχή,το μόνο μειονέκτημα η εμφάνιση:δεν έμοιαζε με της εικόνας,τα μήλα είχαν λειώσει λίγο,αν και τα έκοψα πολύ χοντρές ροδέλες.Μας αποζημίωσε σε γεύση!

Όσο έστρωνα τραπέζι,λέω «σήμερα έχουμε elm….»,»ελμαλήδες υπάρχουν στο τάδε χωριό(λόγω δουλειάς γνωρίζει όλη την περιοχή),τι σημαίνει;»,εξηγώ,λέω συγχρόνως πως πιθανόν οι άνθρωποι να είναι μικρασιάτες,βλέπω κάποια απογοήτευση,παραγγέλνει σκέτα μπιφτέκια,κάνω το κορόιδο και βάζω και λίγο μήλο.Δεν ενθουσιάστηκε πολύ,αλλά το λίγο μήλο με το μπιφτέκι είπε πως καλό είναι.Άρεσαν όμως τα κουκουνάρια.
Ευχαριστώ

4 10 2008
kikitri

Αχ Ελένη, πολύ χαίρομαι που έφιαξες το φαγάκι, σ’αρεσε και «πέρασε» κιόλας. Εντάξει μπορεί να μη σου ζητήσει ο καλός σου να του το ξαναφιάξεις αλλά τουλάχιστον το άγγιξε… Καλό Σ/Κ επίσης.

4 10 2008
kikitri

Οσο για την εμφάνιση, ο.κ. κι εγώ ανάλογα προβλήματα έχω, τα μήλα ψήνονται και μαλακώνουν πλύ γρήγορα ενώ το κεφτεδάκι θέλει το χρόνο του όσο μικρό και να το κάνεις. Η φτογράφιση όμως έχει τα κόλπα της, στο λέω γιατί είμαι της δουλειάς… (δηλαδή το φωτογραφίζεις όταν σου κάνει και όχι όταν είναι έτοιμο για να το φας)

Αφήστε απάντηση στον/στην cook Ακύρωση απάντησης