Πιλάφι με Μελιτζάνες και Γιαούρτι

12 09 2008

πιλάφι με μελιτζάνες

πιλάφι με μελιτζάνες

 

Υλικά: 2 μικρές στρογγυλές μελιτζάνες, ένα μικρό κρεμμύδι ξερό, 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι, 1-2 πολύ ώριμες ντομάτες, ελαιόλαδο, καστανή ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο, λίγο κίμινο, νερό όσο χρειάζεται. Επίσης: 1 κεσέ γιαούρτι κατσικίσιο, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο λάδι, λίγο ξύδι, αλάτι και μπόλικος δύοσμος

Σήμερα το βράδυ γύρισα από το γραφείο αποφασισμένη να μαγειρέψω οπωσδήποτε το γύρο του padrazo, είχα αγοράσει από το πρωί και πρόβειο κιμά, όπως λέει. Μόλις όμως άνοιξα το ψυγείο είδα δυο μελιτζάνες παχουλές να με κοιτάνε θλιμένες. Δεν θα αντέχανε άλλη μια βδομάδα άψητες. Είπα λοιπόν ότι ο γύρος  μπορεί να περιμένει, δεν είχα και παρέα απόψε όπως προτείνει ο μάγειρος για το φαγάκι του, οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω ένα πιλαφάκι με μελιτζάνες και μοσχοκάρυδο. Η βασική συνταγή είναι κρητική, τη συμπλήρωσα, όμως, με δροσερό γιαούρτι.  Τη βρήκα στο βιβλίο της

Μυρσίνη Λαμπράκη - Engin Akin

Μυρσίνη Λαμπράκη - Engin Akin

Μυρσίνης Λαμπράκη και της Εngin Akin  «Ελλάδα Τουρκία στο ίδιο τραπέζι» (είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο με συνταγές ελληνικές και τουρκικές ανάλογες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα») και μ’άρέσει να το ξεφυλλίζω κάθε τόσο.

Εκοψα λοιπόν τις μελιτζάνες σε ροδέλες και μετά κάθε ροδέλα στα τέσσερα και τις έριξα για κάμποση ώρα σε νερό με μπόλικο αλάτι να ξεπικρίσουν (είχανε σποράκια και με υποψιάσανε.) Μετά τις ξέπλυνα, τις στέγνωσα και τις τηγάνισα σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι που μαλάκωσαν και ρόδισαν καλά από όλες τι πλευρές. Τις έβγαλα από το τηγάνι και τις άφησα σε ένα πιάτο πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα πολλά λάδια. Εβαλα στο τηγάνι ένα μέτριο κρεμμύδι  χοντροκομένο να μαλακώσει και να γυαλίσει (δεν το άφησα να καβουρντιστεί  γιατί μου βαραίνει το στομάχι). Μετά έστιψα μια μεγάλη ώριμη ντομάτα και την έβαλα στην κατσαρόλα με λίγο νερό. Εριξα και το κρεμμυδάκι και μόλις πήρε βράση έριξα δύο φλυτζανάκια του καφέ ρύζι που το είχα προηγουμένως ξεπλύνει και σουρώσει. (Μπασμάτι είχα αλλά το ονειρεύομαι αυτό το πιλάφι με ένα υπέροχο ρύζι από την Ανθήλη έξω από τη Λαμία, που χρησιμοποιούσε πάντα πεθερά μου και γινόταν σαν ριζότο) Εριξα επίσης αλάτι, ½ κ.γλ. καστανή ζάχαρη, ½ κ.γλ. κίμινο σε σκόνη και τέλος έτριψα λίγο μοσχοκάρυδο και φρέσκο μαύρο πιπέρι. Σκέπασα την κατσαρόλα και άφησα το πιλάφι να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Σε ένα τέταρτο έσβησα τη φωτιά, έριξα στο πιλάφι τις μελιτζάνες, ανακάτεψα απαλά και σκέπασα με μια πετσέτα για μερικά λεπτά. Εντωμεταξύ σε ένα κεσέ γιαούρτι είχα ψιλοκόψει μια σκελίδα σκόρδο (βάζεις περισσότερες ή καθόλου αν δεν σ’αρέσει το σκόρδο ή πρέπει μετά να πας στον οδοντίατρο…) μερικά φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο από τη γλάστρα που έχω στο μπαλκόνι, έριξα λίγο αλάτι, έκανα και 1 φσσστ με το ξύδι, 2-3 φσσστ με το λάδι (ξέρεις τώρα τι εννοώ) τα ανακάτεψα και τα άφησα στο ψυγείο να τραβήξουν. Σέρβιρα το πιλαφάκι ζεστό με μπόλικο ψιλοκομένο δυόσμο και δυο κουταλιές δροσερό γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο και δυόσμο. Ηταν υπέροχο! Σκέφτομαι, τώρα,  ότι αυτό θα είναι θαυμάσιο μαζί με κεμπάπ. Θα το κάνω για τους φίλους μου μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα.

 

 

 

Advertisements

Ενέργειες

Information

2 Σχόλια

12 09 2008
heart n soul

υπέροχο! (πήρα κι εγώ φσσστ χτες η ζηλιάρα:))

12 09 2008
kikitri

αχαχαχαχαααα πολύ χαίρομαι!!! Ετσι μπράβο. Το δοκίμασες; Δεν είναι τέλειο; Οσο για το φαγάκι πράγματι είναι υπέροχο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: