Η κολοκυθόσουπα της Ρομπέρτας

4 09 2008

Στη λαϊκή εμφανίστηκαν οι πορτοκαλί κολοκύθες, είπα λοιπόν να φιάξω μια

υλικά

υλικά

σουπίτσα με τη συνταγή της φίλης μου της Ρομπέρτας (*). Η Ρομπέρτα βάζει μόνο μπέϊκον και  κολοκύθα, εγώ την έχω εμπλουτίσει με τζίντζερ –είπαμε καποια εποχή με είχε πιάσει μανία και το έβαζα παντού-  λίγο φρέσκο κόλιανδρο και μπόλικο μαϊντανό. Καθαρίζω το μπέικον από τα λιπάκια του, το ψιλοκόβω και το βάζω σε μια φαρδειά κατσαρόλα να τσιγαριστεί ελαφρά. Κόβω την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια (το πιο δύσκολο είναι το ξεφλούδισμα γιατί η φλούδα της είναι σκληρή και αντιστέκεται στο μαχαίρι) και τη ρίχνω στην κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι νερό, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι. Αν έχω ρίχνω επίσης ένα κυδώνι και 1-2 μήλα, κομένα κι αυτά σε κομμάτια. Την αφήνω να βράσει καλά καλά και προς το τέλος ρίχνω το κόλιανδρο ψιλοκομένο. Μετά βάζω τη σούπα στο μούλτι  για να γίνει κρεμώδης και λεία. Από δω και πέρα κάνεις ότι θέλεις. Τη

κολοκυθόσουπα

κολοκυθόσουπα

 

σερβίρεις απλά με μπόλικο ψιλοκομένο μαϊντανό ή και λίγη κρέμα γάλακτος (η κρέμα σόγιας είναι μια καλή λύση αν θέλεις να αποφύγεις τα λιπαρά), την αφήνεις να κρυώσει και τη βάζεις στην κατάψυξη, την κάνεις ριζότο. Αυτός ο πολτός είναι μια θαυμάσια βάση για ριζότο, αν και  προσωπικά το αποφεύγω γιατί θέλει μπόλικο βούτυρο και παρμεζάνα για να νοστιμίσει. Δοκίμασέ το όμως αξίζει. Οσες φορές το έκανα σε τραπέζι όλοι ξετρελλάθηκαν (όταν έχω κόσμο βέβαια αποφεύγω τις εξτραβαγκάντσες με τα κόλιανδρα και τα τζίντζερ, ψιλοκόβω μαϊντανό και μέντα ή διόσμο και τα βάζω δίπλα στη σουπιέρα σε μπολάκια να πάρει όποιος θέλει όσο θέλει)

 

 

 

 

(*) Νοσταλγώ τις επισκέψεις της Ρομπέρτας!  Τα καλοκαίρια  που πέρναγε από την Αθήνα βάζαμε σταφύλι (σταφίδα οπωσδήποτε και μόνο τις ρόγες) σε ένα μεγάλο μπολ, πιάναμε από μια άκρη στον καναπέ και αρχίζαμε να αναλύουμε τα αισθηματικά μας. Μετά βαριόμαστε, συνεχίζαμε να μιλάμε για ταξίδια και στο τέλος καταλήγαμε στην κουζίνα για μαγείρεμα. Η Ρομπέρτα είναι παθιασμένη μαγείρισσα. Μια φορά ήρθε για 24 ώρες και έμεινε μια βδομάδα μέχρι να γίνω καλά από μια περιαρθρίτιδα που με ταλαιπωρούσε. Με κουβάλησε στο σούπερ μάρκετ με το έτσι θέλω, φόρτωσε ένα καρότσι πράγματα και κάθε μέρα μαγείρευε 4 διαφορετικά φαγητά άλλο για το μεσημέρι,  άλλο για το βράδυ και  άλλα για τον εαυτό της γιατί πρόσεχε το «μεταμπολίσμο» της εκείνο τον καιρό, ενώ εγώ έπρεπε λέει να τρώω δυναμωτικά!!!. Πριν φύγει γέμισε και την κατάψυξη με φαγάκια σε μερίδες… Αχ Ρομπερτάκι μου νάσαι πάντα καλά.

Advertisements

Ενέργειες

Information

6 Σχόλια

4 09 2008
heart n soul

Πολλά και θαυματουργά πράγματα κάνει αυτή η κολοκύθα!:) Εγώ, βαριέμαι απίστευτα να την καθαρίζω επειδή είναι πολύ αντιδραστικό ον:) , έτσι, την φουρνίζω κομμένη στη μέση. Έτσι και το φλούδι της ξεκολλάει σαν χαρτί (ή την αδειάζω με το κουτάλι) και η γεύση της συμπυκνώνεται και μελώνει

4 09 2008
kikitri

πωπω !!! Τέλεια ιδέα! θα το κάνω κι εγώ την επόμενη φορά.

4 09 2008
cook

εμενα αυτη η κολοκυθα καθόλου δε μου αρέσει….αλλά η σουπίτσα έτσι όπως τη βλέπω…μου έρχεται να αρχίσω τις κουταλιές!
(κι εύχομαι συντομα να ξανα βρεθείτε με τη Ρομπέρτα…)

5 09 2008
kikitri

Πίστεψέ με είναι πολύ νόστιμη. Ξέρεις; γιατί; Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι σαν άγραφο χαρτί και της δίνεις ότι γεύση θέλεις.

5 09 2008
kikitri

Πίστεψέ με είναι πολύ νόστιμη. Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι κάτι σαν άγραφο χαρτί, της δίνεις ότι γεύση θέλεις.

14 09 2008
kikitri

Μόλις έγραψα τη συνταγή έκανα copy στον τίτλο και το έστειλα με ένα μέιλ στη Ρομπέρτα. Αμέσως μου ήρθε η απάντησή της , που την ανεβάζω εδώ για να μην τη χάσω:
Ma ti ine afto????!!!!! exi poli plaka: den boris na fantastis se pià periodo pefti afto to mail sou. Tha sou po: ia to «Etsi Apla» kano ena thema ia to noemvrio mina ia… kolokithes (!) ke afti sti stigmi exo to spiti iemato kolokithes apo olla ta xromata ke ta megethi. Kolokithes pou tha ginoun fotistika, centro tavola, girlandes, ktl. Ara fantasou entiposi pou mou ekane tora afto pou mou estiles! Ke malista olli i gitonia troi kolokites (ke tha sinexisi…) iati vevea den boro na fao ego ta pripou 60 kila pou agorasa ia afti tin doulia! Katalavenis tora, fasi?!?
Ti kanis esi? ego poli kala, me poli doulia opos panda. Famtasome pos tha ime edo tis imerominies pou mou grafis… ti na po…
Ia pes mou kati: ti ine afto to pragma pou den katalava? ine to blog sou? ine periodiko? ine magazin on line? ti ine? Tha mou to pis? ime poli periergi.
Kala, den fenete na exo allaksi poli: i kolokithes ke ena bol me roges stafiliou sto psigio (tetia epoxi, oposdipote)!
Se peromeno.
Ke apo mena xiliades filakia.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: