Μουσταλευριά με Πετιμέζι

20 09 2008

Σήμερα φιάξαμε μουσταλευριά.  

Η μαμά μου μάζεψε χθες πρωί πρωί τα τελευταία σταφύλια από την ταράτσα της, τα έστιψε και έφιαξε πετιμέζι *. Και σήμερα που κρύωσε φιάξαμε το γλυκάκι.  Μουσταλευρία που τη λέει στα Ζακυνθινά η Κική στη Μικρή Κουζίνα της και είναι πιο εύηχη. Εγώ δεν θα σου πω πολλά για το μούστο και το πετιμέζι, τα έχει πει όλα η Κική, μπες στο  Μουσταλευρία (με πετιμέζι) και θα δεις. Τη δική της συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

1 ποτήρι πετιμέζι, 1 ποτήρι νερό και 2 κ.σ. αλεύρι

Μόνο που βάλαμε λιγώτερο πετιμέζι (¾ του ποτηριού) και αντί για αλεύρι χρησιμοποιήσαμε κορν φλάουρ. Διαλύσαμε το κορν φλάουρ στο νερό, ρίξαμε και το πετιμέζι, σουρώσαμε το υγρό για να μην υπάρχουν γρομπαλάκια και το βάλαμε να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι που έπηξε.  Βγήκαν 3 μπολ. Ρίξαμε από πάνω κανελίτσα, λίγο τριμένο καρύδι και σουσαμάκι. Είναι η καλύτερη μουσταλευριά που έχω φάνει στη ζωή μου. Φίνα, ανάλαφρη και όχι τόσο γλυκιά. Δοκίμασέ τη και δεν θα χάσεις.

  • Για να φιάξεις πετιμέζι, ξέχνα τις στάχτες, δεν χρειάζονται.                         Πλύνε τα σταφύλια, στίψτα με το χέρι, σούρωσέ τα και βάλε το ζουμί να βράσει 50’ το πολύ μια ώρα μέχρι να μείνει το 1/3. Οταν κρυώσει το μεταφέρεις σε μπουκάλια.   
 
 
 

να πολύτιμο γλυκό

ένα πολύτιμο γλυκό

 

 

About these ads

Ενέργειες

Information

6 responses

20 09 2008
Kiki

Τη φτιάξατε; Καλοφάγωτη! Και του χρόνου!

20 09 2008
kikitri

Τη φάγαμε τη φάγαμε! Τόσο αιθέρια μουσταλευριά δεν έχω ξαναδοκιμάσει, νάσαι καλά.

21 09 2008
kikitri

Σήμερα ανακάλυψα στο ψυγείο μου ξεχασμένα άλλη μια σακούλα σταφύλια. Οι ρόγες ήταν περίπου 1,5 κιλό. Βαριόμουν να τις στύψω με το χέρι. Τις έπλυνα καλά καλά, τις έβαλα στο μούλτι, τις έλιωσα και μετά τις σούρωσα 2 φορές. Τη δεύτερη φορά από το φίλτρο του καφέ. Εβαλα το ζουμί να βράσει, το ξάφρισα και όταν έμεινε περίπου ένα ποτήρι έριξα ένα ποτήρι νερό μέσα στο οποίο είχα διαλύσει 2 κ.σ. κορν φλάουρ (η γνωστή δηλαδή συνταγή). Εγινε μια υπέροχη μουσταλευριά, η τελευταία σπιτική δική μου. Τρία μπολάκια όλα κι όλα, αλλά είναι υπέροχη!!! Κάπως γλυκίά για τα γούστα μου. Την επόμενη φορά θα βάλω 1 μέρος πετιμίζι και 1,5 νερό ή και περισσότερο.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…

21 09 2008
heart n soul

ναι, και του χρόνου, τέλεια φαίνεται! και τι κεχριμπαρένιο χρώμα:)

21 09 2008
Kiki

:-)
Και του χρόνου!

27 09 2008
cook

μια απο τις-ελαχιστες-γλυκες γεύσεις που δεν αντεχω! :)

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: